Renkaiden kulutuspinta

Mikä on sallittu syvyys renkaiden kulutuspinnassa?

Minkä kokoiset renkaat?

Mietinnässä uudet renkaat? Mistä näet nykyisten renkaiden tiedot?

Ilmanpaine & tasapaino

Mikä on oikea ilmanpaine? Onko renkaat tasapainossa?

Renkaiden vaihto ammattilaisten tekemänä

Kun tuot autosi meille renkaiden vaihtoon, ammattilaiset tarkastavat renkaidesi kunnon asiantuntevasti. Mikäli renkaissa havaitaan puutteita, otamme sinuun yhteyttä ja opastamme tarvittaessa rengashankinnoissa. Sinun turvallisuutesi on meille tärkeintä. Tuo autosi Keravan liikkeeseemme, niin vaihdetaan sopivat renkaat alle.

Ammattilaistemme asentamana renkaat on aina asennettu oikeanlaisia välineitä käyttäen. Näin voit jatkaa ajamisesta nauttimista turvallisin mielin. Huomioithan, että vaihdamme vain vanteilla olevia renkaita.

Renkaiden vaihtoa Keravalla
Renkaiden vaihto Kerava - Startauto

Renkaiden vaihto ja turvalliset renkaat

Renkaita vaihtaessa on erittäin tärkeää kiinnittää huomiota renkaiden yleiseen kuntoon ja kulumiseen, jotta ajoturvallisuus säilyy. Silmämääräisesti renkaista voi tarkastaa ulkoisen kunnon, mutta esimerkiksi renkaiden urasyvyydet kannattaa tarkistaa työkaluja hyödyntäen. Suomen teillä on laillista ajaa kesärenkailla, joiden urasyvyys on vähintään 1,6 mm. Parhaan ajoturvallisuuden kuitenkin saat, kun renkaiden pääurien syvyys on 4–5 mm. Talvirenkaiden pienin laillinen urasyvyys on 3 mm, mutta niilläkin saavutetaan paras ajoturvallisuus urasyvyyden ollessa noin 4–5 mm.

Renkaiden vaihto Kerava Startautossa tehdään aina ammattilaisten toimesta, jotka tarkastavat renkaasi kunnon.

Renkaiden kulutuspinta

Suomessa laki määrää renkaiden kulutuspinnan vähimmäismäärät. Kesärenkaiden pienin pääurasyvyys on 1,6 mm, mutta paras ajoturvallisuus saavutetaan 4–5 mm:n urasyvyydellä.

Renkaiden pääurat ovat renkaiden kulutuspintojen keskellä olevia isompia uria, jotka kattavat noin ¾ renkaiden kulutuspinnasta. Lain määrittelemä rajat ovat minimirajat. Huomioithan, että renkaiden ollessa pienimmässä sallitussa urasyvyydessä, on renkaiden pito märällä tai loskaisella tiellä huomattavasti heikentynyt.

Renkaiden vaihto Kerava
Renkaiden vaihto Kerava Startautosta

Kesärenkaat

Kesärenkaat saa laillisesti vaihtaa autoon 1.3. alkaen, mutta kannattaa huomioida keliolosuhteet. Harkinnanvaraisesti talvirenkaita voi pitää myös viimeisen sallitun päivämäärän jälkeen, jos olosuhteet niin vaativat. Pohjois-Suomessa renkaiden vaihto on keskimäärin pari viikkoa Etelä-Suomea jäljessä.

Talvirenkaat

Nastallisia talvirenkaita saa käyttää marraskuun 1. päivästä maaliskuun 31. päivään asti. Lakiin kirjattu pakko talvirenkaille on 1. joulukuusta helmikuun loppuun asti. Talvirenkaat on oltava henkilö-, paketti- ja erikoisautoissa, joiden kokonaismassa on enintään 3 500 kg.

Perävaunuissa on oltava talvirenkaat, jos niiden kokonaismassa on enemmän kuin 750 kg mutta vähemmän kuin 3 500 kg. Mikäli vetoautossa käytetään nastallisia renkaita, on silloin perävaunussakin oltava sellaiset.

Talvirenkaita on nastallisia ja nastattomia kitkarenkaita. Nastarenkaiden parhaat pito-ominaisuudet loistavat jäisillä teillä ja kitkarenkaiden paras pito löytyy lumisilta teiltä. Nastarenkaat kuluttavat teiden pintaa enemmän kuin kitkarenkaat.

Kun uudet nastarenkaat otetaan käyttöön, kannattaa ne sisäänajaa rauhallisesti. Näin varmistat renkaille pitkän käyttöiän. Uusien renkaiden kohdalla kannattaa ajaa varovasti vältellen suuria nopeuksia sekä äkkijarrutuksia tai -kiihdytyksiä.

Autossa ei saa olla sekaisin nastallisia ja nastattomia renkaita. Nastarenkaiden rengaskohtaiset eroavaisuudet eivät saa ylittää 25 % nastojen määrässä. Autoon ei saa asentaa samalle akselille kesä- ja talvirengasta.

Renkaiden vaihto Kerava
Renkaiden vaihtoa Keravalla Startautossa

Renkaan koko

Autosi oikean rengaskoon löydät rekisteröintitodistuksesta. Nykyisten renkaidesi koon näet renkaiden kyljestä. Tärkeimmät tiedot renkaista ovat hyväksymistunnus, koko- ja nopeusluokkamerkintä, kudosmateriaali sekä suurin sallittu kantavuus.

Mikäli haluat autoosi erikokoiset renkaat, kannattaa kääntyä meidän puoleemme. Me tarkastamme autoosi sopivat renkaat ja niiden saatavuuden. Voimassa olevat määräykset ovat saatavilla esimerkiksi katsastusasemilta.

Mikäli haluat muuttaa renkaiden kokoa ilman muutoskatsastusta, voit muuttaa niitä seuraavissa puitteissa:

 • Renkaan leveyttä saa muuttaa enintään 30 mm.
 • Vanteen halkaisijaa saa muuttaa enintään 1 tuuman.
 • Pyörien on kuitenkin mahduttava pyörimään ja kääntymään esteettömästi ja renkaan kantavuuden on oltava riittävä. Kantavuuden voit tarkistaa rengasliikkeestä tai katsastusasemalta.

Oikea ilmanpaine

Rengaspaineet ovat yksi ajoturvallisuuden kulmakivistä ja ne tulee aina tarkistaa renkaidenvaihdon yhteydessä. Autosi ohjekirjasta löydät renkaidesi oikeat rengaspaineet. Oikean suuruiset ilmanpaineet ovat erittäin tärkeät ajoturvallisuuden sekä renkaiden elinkaaren kannalta. Väärin paineistetut renkaat kuluvat nopeasti ja kasvattavat polttoaineen kulutusta huomattavasti. Lisäksi vääränlaiset paineet heikentävät ajomukavuutta ja ajoturvallisuutta. 

Pyörien tasapaino

Mikäli huomaat ajon aikana tärinää ja ohjauksen ravistusta, ovat silloin kyseessä epätasapainoiset pyörät. Pyörien ollessa epätasapainossa on renkailla mahdollisuus kulua epätasaisesti, jolloin tarve renkaiden uusimiselle voi syntyä nopeasti. Epätasaisuudesta johtuva ravistus kuluttaa auton ohjaislaitteistoa sekä heikentää ajotuntumaa huomattavasti.

Renkaiden vaihto Kerava Startauto
Renkaiden vaihto onnistuu Keravalla

Epätasainen kuluminen

Väärillä ilmanpaineilla tai renkaiden epätasapainolla on kuluttava vaikutus renkaisiin. Renkaat voivat kulua edellä mainittujen aiheuttajien lisäksi kuluneiden iskunvaimentimien tai väärien ohjauskulmien takia. Huonot tai vialliset iskunvaimentimet kuluttavat renkaiden sileitä kohtia samalla tavalla kuin epätasapainossa olevat renkaat. Ohjauskulmien ollessa väärät kuluu useimmiten renkaiden sisä- tai ulkoreuna.

Renkaiden reunojen epätasainen kuluminen ei aina kuitenkaan välttämättä johdu vääristä ohjauskulmista. Syy epänormaaliin kulumiseen voi löytyä myös väljistä ohjausnivelistä. Nivelien kunto tuleekin aina tarkastaa huollon yhteydessä, jotta ne voidaan tarvittaessa vaihtaa uusiin.

Rengasmerkinnät

Renkaita on erilaisia, useissa eri painoluokissa ja käyttötarkoituksissa. Esimerkiksi henkilöauton täydellinen rengaskokomerkintä sisältää renkaan nopeusluokituksen sekä kantavuuden seuraavanlaisesti:

185/65 R 14 86 T

 • 185: Renkaan leveys millimetreinä
 • 65: Profiilisuhde prosentteina (renkaan korkeus on 65 % sen leveydestä)
 • R: Radial, renkaan runko koostuu säteittäisestä kudoksesta, eli kyseessä on vyörengas
 • 14: Vannekoko tuumina
 • 86: Kantavuusluokka, ilmaisee renkaalle sallitun suurimman kuormituksen
 • T: Nopeusluokka, ilmaisee renkaalle sallitun suurimman ajonopeuden. Renkaat kannattaa valita autonvalmistajan suositusten mukaan. Suositeltua alempi nopeusluokka voi huonontaa ajo-ominaisuuksia ja korkeampi nopeusluokka vähentää ajomukavuutta

Yleisimmät autoissa käytetyt nopeusluokat:

 • Q: 160 km/h (useimmiten suurin nopeusluokka talvirenkaissa)
 • T: 190 km/h
 • H: 210 km/h
 • V: 240 km/h
Renkaiden vaihto Kerava 8

Kun tulet määräaikais­huoltoon, saat ilmastoinnin täyttöhuollon hintaan alkaen 59 € (sis. vain R-134 kaasut)

Laaja ja laadukas rengasvalikoima

Motonetistä löydät nyt myös talvi- ja kesärenkaat autoosi. Kattavasta valikoimasta löydät Continentalin, Gislavedin ja Antaresin laadukkaat renkaat. Valitse haluamasi rengasmalli ja pyydä asennustarjous meiltä!

Milloin kesärenkaat? Kesärenkaat Motonetistä Startauton asentamana

Soita 0400 211 286 tai ota yhteyttä tällä lomakkeella. Palvelemme sinua mahdollisimman pian!