Renkaanvaihto

Renkaat alle ammattilaisten toimesta.

Renkaita vaihtaessa on erittäin tärkeää kiinnittää huomiota renkaiden yleiseen kuntoon ja kulumiseen, jotta ajoturvallisuus säilyy. Silmämääräisesti renkaista voi tarkastaa ulkoisen kunnon, mutta esimerkiksi renkaiden urasyvyydet kannattaa tarkistaa työkaluja hyödyntäen. Suomen teillä on laillista ajaa kesärenkailla, joiden urasyvyys on vähintään 1,6mm, mutta parhaan ajoturvallisuuden saat, kun renkaiden pääurien syvyys on 4-5mm. Talvirenkaiden pienin laillinen urasyvyys on 3mm, mutta niilläkin saavutetaan paras ajoturvallisuus urasyvyyden ollessa noin 4-5mm.

Tuodessasi autosi meille renkaanvaihtoon, ammattilaiset tarkastavat renkaidesi kunnon aina ja ammattitaidolla. Mikäli renkaissasi havaitaan puutteita, otamme sinuun yhteyttä ja opastamme tarvittaessa rengashankinnoissa. Sinun turvallisuutesi on meille tärkeintä. Rengaspaineet ovat yksi ajoturvallisuuden kulmakivistä ja ne tulee aina tarkistaa renkaidenvaihdon yhteydessä. Vääränlaiset paineet heikentävät ajomukavuutta, ajoturvallisuutta ja edesauttavat renkaiden kulumista. Väärillä paineilla olevat renkaat kuluvat normaalia nopeammin, ja voivat kulua nopeastikin käyttökelvottomiksi. Tämän lisäksi polttoaineen kulutus voi kasvaa huomattavasti.

Ammattilaistemme asentamana renkaasi ovat aina asennettu oikeanlaisia välineitä hyödyntäen, näin voit jatkaa ajamisesta nauttimista turvallisin mielin. Huomioithan, että vaihdamme vain vanteilla olevia renkaita.

renkaanvaihto kerava

Suomessa laki määrää renkaiden kulutuspinnan vähimmäismäärät. Kesärenkaiden minimi pääurasyvyys on 1,6mm, mutta paras ajoturvallisuus saavutetaan 4-5mm urasyvyydellä.

Renkaiden pääurat ovat renkaiden kulutuspintojen keskellä olevia isompia uria, jotka kattavat noin ¾ renkaiden kulutuspinnasta. Lain määrittelemä rajat ovat minimirajat. Huomioithan, että renkaiden ollessa pienimmässä sallitussa urasyvyydessä, on renkaiden pito märällä tai loskaisella tiellä huomattavasti heikentynyt.

Kesärenkaat saa laillisesti vaihtaa autoon 1.3 alkaen, mutta kannattaa huomioida keliolosuhteet. Harkinnanvaraisesti voi talvirenkaita pitää myös viimeisen sallitun päivämäärän jälkeen, jos olosuhteet niin vaativat. Pohjois-Suomessa renkaiden vaihto on keskimäärin pari viikkoa Etelä-Suomea jäljessä.

Nastallisia talvirenkaita saa käyttää marraskuun 1. päivästä maaliskuun 31. päivään. Lakiin kirjattu pakko talvirenkaille on 1. joulukuusta helmikuun loppuun asti. Talvirenkaat on oltava henkilö-, paketti- ja erikoisautoissa, joiden kokonaismassa on enintään 3500kg.

Perävaunuissa joiden kokonaismassa on enemmän kuin 750kg, mutta vähemmän kuin 3500kg, on oltava talvirenkaat. Mikäli vetoautossa käytetään nastallisia renkaita, on silloin perävaunussakin oltava sellaiset.

Talvirenkaita on nastallisia ja nastattomia kitkarenkaita. Nastarenkaiden parhaat pito-ominaisuudet loistavat jäisillä teillä ja kitkarenkaiden paras pito löytyy lumisilta teiltä. Nastarenkaat kuluttavat teiden pintaa enemmän, kuina kitkarenkaat.

Ottaessa käyttöön uudet nastarenkaat, kannatta ne sisäänajaa rauhallisesti. Näin varmistat pitkän käyttöiän renkaille. Uusien renkaiden kohdalla kannattaa ajaa varovasti vältellen suuria nopeuksia, sekä äkkijarrutuksia tai -kiihdytyksiä.

Autossa ei saa olla sekaisin nastallisia ja nastattomia renkaita. Nastarenkaiden rengaskohtaiset eroavaisuudet eivät saa ylittää 25% nastojen määrässä. Autossa samalle akselille ei saa asentaa kesä- sekä talvirengasta.

Autosi oikean rengaskoon löydät rekisteröintitodistuksesta. Nykyisten renkaidesi koon näet renkaiden kyljestä. Tärkeimmät tiedot renkaista ovat hyväksymistunnus, koko- ja nopeusluokkamerkintä, kudosmateriaali ja sekä suurin sallittu kantavuus.

Mikäli haluat autoosi erikokoiset renkaat, kannattaa kääntyä meidän puoleemme. Me tarkastamme autoosi sopivat renkaat ja niiden saatavuuden. Voimassa olevat määräykset ovat saatavilla esimerkiksi katsastusasemilta.

Mikäli haluat muuttaa renkaiden kokoa ilman muutoskatsastusta, voit muuttaa niitä seuraavissa puitteissa:

  • Renkaan leveyttä saa muuttaa enintään 30 mm.
  • Vanteen halkaisijaa saa muuttaa enintään 1 tuuman.
  • Pyörien on kuitenkin mahduttava pyörimään ja kääntymään esteettömästi ja renkaan kantavuuden on oltava riittävä. Kantavuuden voit tarkistaa rengasliikkeestä tai katsastusasemalta.

Autosi ohjekirjasta löydät renkaidesi oikeat rengaspaineet. Oikean suuruiset ilmanpaineet ovat erittäin tärkeät ajoturvallisuuden, sekä renkaiden elinkaaren kannalta. Väärin paineistetut renkaat kuluvat nopeasti ja kasvattavat polttoaineen kulutusta huomattavasti.

Mikäli huomaat ajon aikana tärinää ja ohjauksen ravistusta, on silloin kyseessä epätasapainoiset pyörät. Pyörien ollessa epätasapainossa, on renkailla mahdollisuus kulua epätasaisesti, jolloin tarve renkaiden uusimiselle voi syntyä nopeasti. Epätasaisuudesta johtuva ravistus kuluttaa auton ohjaislaitteistoa, sekä heikentää ajotuntumaa huomattavasti.

Väärillä ilmanpaineilla tai renkaiden epätasapainolla on kuluttava vaikutus renkaisiin. Renkaat voivat kulua edellä mainittujen aiheuttajien lisäksi kuluneiden iskunvaimentimien, tai väärien ohjauskulmien takia. Huonot tai vialliset iskunvaimentimet kuluttavat renkaiden sileitä kohtia samalla tavalla kuin epätasapainossa olevat renkaat. Ohjauskulmien ollessa väärät, kuluu useimmiten renkaiden sisä- tai ulkoreuna.

Renkaiden reunojen epätasainen kuluminen ei aina kuitenkaan välttämättä johdu vääristä ohjauskulmista. Syy epänormaaliin kulumiseen voi löytyä myös väljistä ohjausnivelistä. Nivelien kunto tuleekin aina tarkastaa huollon yhteydessä, jotta ne voidaan tarvittaessa vaihtaa uusiin.

Rengasmerkinnät

Renkaita on erilaisia, useissa eri painoluokissa ja käyttötarkoituksissa. Esimerkiksi henkilöauton täydellinen rengaskokomerkintä sisältää renkaan nopeusluokituksen, sekä kantavuuden seuraavanlaisesti:

185/65 R 14 86 T

185
Renkaan leveys millimetreinä
65
Profiilisuhde prosentteina, (renkaan korkeus on 65% sen leveydestä)
R
Radial, kertoo, että renkaan runko koostuu säteittäisestä kudoksesta eli kyseessä on vyörengas
14
Vannekoko tuumina
86
Kantavuusluokka, ilmaisee renkaalle sallitun suurimman kuormituksen
T
Nopeusluokka, ilmaisee renkaalle sallitun suurimman ajonopeuden. Renkaat kannattaa valita autonvalmistajan suositusten mukaan. Suositeltua alempi nopeusluokka voi huonontaa ajo-ominaisuuksia ja korkeampi nopeusluokka vähentää ajomukavuutta.

Yleisimmät autoissa käytetyt nopeusluokat:

Q
160 km/h (useimmiten suurin nopeusluokka talvirenkaissa)
T
190 km/h
H
210 km/h
V
240 km/h
OTA YHTETTÄ